Skip to main content
We use cookies on this site to enhance your user experience
By clicking any link on this page you are giving your consent for us to set cookies
OK, συμφωνώ
Σύνδεση
Γεύση

Τρυπώστε στα παραδοσιακά μαγειρεία της Κεφαλονιάς για να δοκιμάσετε αυθεντικές και παραδοσιακές «ρετσέτες», δειπνήστε με επισημότητα σε gourmet εστιατόρια και γνωρίστε τις σύγχρονες δημιουργικές εκδοχές της γνήσια μεσογειακής, Κεφαλονίτικης κουζίνας.Στις μαγειριές του Ιονίου, η ιταλική παράδοση συναντά την ελληνική και το φαγητό γίνεται μια μοναδική ιεροτελεστία.

 

Η μαγειρική παράδοση της Κεφαλονιάς δέχτηκε σημαντικές επιρροές από τους Ενετούς, αφού το νησί βρέθηκε για αρκετό καιρό υπό την κατοχή τους. Οι επιρροές αυτές εντοπίζονται σε πολλές τοπικές «ρετσέτες» (συνταγές), όπως είναι το βενετσιάνικο παστίτσιο, στη χρήση περισσότερων μπαχαρικών, καθώς και στα «γλυκά του ταψιού». Ωστόσο, στις παραδοσιακές συνταγές ξεχωρίζουν και πολλές άλλες ξενικές επιρροές, και υλικά που έφερναν από τα ταξίδια τους σε όλο τον κόσμο, οι Κεφαλλονίτες ναυτικοί. Σε γενικές γραμμές όμως η διατροφή των κατοίκων είναι λιτή και βασίζεται στα τοπικά αγροτικά προϊόντα.
Οι πίτες τις Κεφαλονιάς είναι μοναδικές. Σίγουρα αξίζει τη δοκιμή η κεφαλλονίτικη κρεατόπιτα, ενώ ιδιαίτερη γεύση έχουν και η μπακαλιαρόπιτα, η αβράκωτη τυρόπιτα, η χταποδόπιτα, η χορτόπιτα με άγρια και αρωματικά χόρτα, η αγκιναρόπιτα και η γλυκιά μυζηθρόπιτα.
Επίσης, δοκιμάστε το κεφαλονίτικο κουνέλι με τη σκορδάτη σάλτσα, το μπουργέτο και φυσικά την πασίγνωστη αλιάδα που απευθύνεται σε θαρραλέους ουρανίσκους. Η Κεφαλονιά όπως και η Ιθάκη φημίζονται ακόμα, για τα πιάτα με αρνί και κατσίκι.
 Στις ξεχωριστές γεύσεις της τοπικής γαστρονομίας ανήκει και το κρέας στη «τσερέπα», ένα πήλινο σκεύος (για αγείρεμα) με καπάκι, πάνω στο οποίο τοποθετούνται αναμμένα κάρβουνα. Το κρέας σιγοψήνεται στην τσερέπα για αρκετές ώρες και το αποτέλεσμα είναι νοστιμότατο.

Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα αγροτικά προϊόντα έχουν οι τοπικές ποικιλίες κρασιών που συνοδεύουν τα πιάτα της τοπικής κουζίνας.

Η Ρομπόλα είναι η κορωνίδα των τοπικών ποικιλιών, ενώ οι ειδικοί την κατατάσσουν στις τρεις καλύτερες λευκές ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα. Το σταφύλι με την υπόξανθη και λεπτόφλουδη ρώγα που παράγεται στα εδάφη του νησιού, δίνει κρασιά ξεχωριστής ποιότητας. Αυτός ο λευκός οίνος συνδυάζει την χαρακτηριστική οξύτητα με την ισορροπία στη γεύση και ένα διακριτικό άρωμα. Η ευρύτερη περιοχή των Ομαλών είναι το κέντρο καλλιέργειας του φημισμένου σταφυλιού και παράλληλα το μοναδικό μέρος της Ελλάδας που αποτελεί ζώνη Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας. Η ποικιλία της Ρομπόλας ευδοκιμεί ιδιαίτερα στις ξερικές χαλικώδεις βουνοπλαγιές της περιοχής και σε υψόμετρο μέχρι και 800μ..
Το Μοσχάτο καλλιεργείται κυρίως στο νότιο τμήμα της χερσονήσου της Παλικής, όπου τα εδάφη είναι μέσης γονιμότητας, πηλώδη και πλούσια σε ασβέστιο. Η ευοξείδωτη ποικιλία αυτή, μπορεί να δώσει επίσης, γλυκά κρασιά.
Η Μαυροδάφνη είναι ερυθρή ποικιλία, ανθεκτική στην ξηρασία. Εδώ, και σε αντίθεση με άλλες περιοχές, η οινοποίηση της Μαυροδάφνης, δίνει ερυθρά κρασιά, πλούσια σε ανθοκυάνες, που επιδέχονται παλαίωση σε δρύινα βαρέλια.
Το Βοστιλίδι αποτελεί την πιο δημοφιλή ποικιλία της τοπικής χωρικής οινοποίησης. Το κλήμα του προσαρμόζεται σε διαφορετικούς τύπους εδάφους και είναι ανθεκτικό στην ξηρασία. Πρόκειται για ευοξείδωτη ποικιλία, της οποίας το γλεύκος είναι πλούσιο σε σάκχαρα μέτριας οξύτητας. Τελευταία, μετά από ιδιαίτερη προσπάθεια, το Βοστιλίδι έχει δώσει κρασιά υψηλής ποιότητας.
Το Τσαούσι αποτελεί αγαπημένη ποικιλία οίνου των ντόπιων. Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις αυξάνονται συνεχώς, λόγω της αυξημένης γεωργικής προσόδου, αλλά και της δυνατότητας πρόσμειξης με άλλες ποικιλίες όπως η Ρομπόλα που δίνει δροσερά κρασιά.

Εκτός από τους τοπικούς οίνους, η Κεφαλονιά είναι ξακουστή για τη φέτα της. Το παραδοσιακό αυτό τυρί είναι άσπρο, άλλοτε μαλακό και άλλοτε σκληρό και τρώγεται κυρίως σκέτο. Μη διστάσετε όμως, να το δοκιμάσετε ψητό σε αλουμινόχαρτο, στη χωριάτικη σαλάτα, αλλά και στις τοπικές πίτες, κυρίως τυρόπιτες και χορτόπιτες. Από τη φέτα παράγονται επίσης η χλωρή μυζήθρα, που οι ντόπιοι συνδυάζουν με ζάχαρη ή μέλι, καθώς και η ιδιαίτερα γευστική πρέντζα, με ζεστοφούρνι (ζεστό ψωμί) και ελαιόλαδο.
Εξαιρετικό τυροκομικό προϊόν είναι και το Κεφαλονίτικο κεφαλοτύρι, με έντονη πικάντικη γεύση.

Γνωστό είναι και το κεφαλλονίτικο ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας που οφείλεται στη σύσταση του εδάφους, στο εύκρατο κλίμα, αλλά και στον τρόπο συγκομιδής των καρπών της ελιάς. Οι καρποί μαζεύονται από τα ελαιόδεντρα με τα χέρια, με τίναγμα των κλαριών ή με μηχανικά μέσα και σε σύντομο χρονικό διάστημα πηγαίνουν στο «λιτρουβιό» (ελαιοτριβείο).

Το θυμαρίσιο μέλι της Κεφαλονιάς, ως εκλεκτό προϊόν, κατέχει εξαιρετική θέση ανάμεσα στα είδη μελιού άλλων περιοχών της Ελλάδας. Έχει ανοιχτό και λαμπερό χρώμα, ενώ είναι παράλληλα ιδιαίτερα αρωματικό. Υψηλής ποιότητας είναι και το μέλι ελάτης που επίσης παράγεται στο νησί.

Ρασόλι
Ένα παραδοσιακό λικέρ της Κεφαλονιάς που φτιάχνεται από μανταρίνια, περγαμόντα και άλλα φρούτα που παράγονται στο νησί.
Το κερνούν σε κάθε σπίτι. Αν σας δοθεί η ευκαιρία, μη διστάστε να το δοκιμάσετε!